Over mij

Even voorstellen
Mijn naam is Esmée Meijdam. Ik kom uit Leerdam en ik ben 23 jaar. Tijdens mijn studie heb ik in Den Haag gewoond en daar heb ik de opleiding aan de HALO tot docent Lichamelijke Opvoeding afgerond. Mijn grote passie: sport en bewegen. Het leukste vind ik om daarbij mijn enthousiasme over te brengen op anderen. Op dit moment ben ik werkzaam als combinatiefunctionaris sport bij de stichting SamenDoen in Leerdam. Hier ben ik in maart 2017 gestart met een tijdelijk dienstverband vanwege een langdurig zieke collega. In maart 2018 loopt dit contract af, waarna ik één van mijn dromen kan gaan verwezenlijken.

Mijn droom
Al geruime tijd heb ik de droom om een sportproject op te gaan zetten in Afrika. Zelf ben ik nu twee keer in Zuid-Afrika geweest en in die tijd ben ik zeer geïnspireerd geraakt door het land. Dit is uitgegroeid naar een droom om mijn grote passie daar te kunnen uitvoeren, waarbij ik mij specifiek wil richten op de meest hulpbehoevenden. Dit zijn de mensen, veelal in achterstandswijken, die ik dankzij sporten en bewegen een uitlaatklep wil proberen te geven. Met het einde van mijn huidige dienstverband in zicht, is dit een mooie gelegenheid om uitgebreid de tijd te nemen om deze droom waar te gaan maken.

Sport’s Mee!
Ik wil in Wellington, Zuid-Afrika, in samenwerking met NorSA Community Care een sportproject gaan opzetten voor in eerste instantie de kinderen uit de betreffende wijk. Het plan is om in maart 2018 naar Wellington te reizen en het project in circa een halfjaar daar vorm te geven. Indien alles loopt zoals gepland wil ik vervolgens ook activiteiten voor volwassenen gaan aanbieden. Momenteel biedt NorSA al voetbaltrainingen aan en dit wil ik gaan uitbreiden met rugby, tennis, badminton, volleybal, korfbal, basketbal, softbal etc. Mijn streven is om in dat half jaar mensen te gaan opleiden, zodat het project ook na mijn vertrek een goed vervolg krijgt: Sport’s Mee! moet een lange termijn project worden en vooral blijven. De opgeleide trainers moeten uiteindelijk dus zelfstandig de trainingen kunnen geven zodat de lokale bevolking er zelf mee verder kan.

NorSA Community Care
In 2010 ben ik met circa 25 andere jongeren (en een aantal begeleiders) vanuit de Leerdamse ‘Kerk aan de Linge’ (afdraai Wellington) naar Zuid-Afrika geweest. Aldaar hebben wij met elkaar in een krottenwijk lokaal onderhoud verricht gedurende circa drie weken. Niet alleen dit project en de wijk waarin wij werkten hebben destijds veel indruk op mij gemaakt, maar zeker ook het land op zichzelf. Vanaf 2010, de eerste keer dat ik in dit land was, heeft Zuid-Afrika een plekje in mijn hart weten te bemachtigen.

Afgelopen zomer is er wederom een groep jongeren vanuit Leerdam naar dit zelfde project geweest in deze wijk, waaronder ook mijn drie zusjes. Vanaf dat moment ben ik serieus aan de slag gegaan om de mogelijkheden voor mijn project in kaart te brengen. Die mogelijkheden bleken er dus wel degelijk te zijn, maar er moest veel geregeld worden. Ik heb via de Leerdamse stichting Baie Dankie contact gezocht met NorSA. NorSA stond vanaf het begin zeer positief tegenover mijn komst alsmede mijn plan en daardoor was de eerste GO binnen. Ik kon verder met het uitwerken van mijn plannen en inmiddels (januari 2018) ben ik bijna zover. Na het reserveren van een container, om alle sport- en spelmaterialen die ik heb verzameld mee te nemen, staat mij nu bijvoorbeeld nog een bezoek aan de Zuid-Afrikaanse ambassade te wachten.

En toen?
Ik ben in contact gekomen met Stefan Groothuis van Sports For Children. Dit is een foundation die oude sportmaterialen opknapt en doneert aan scholen, verenigingen en andere organisaties. Stefan wil heel graag helpen, alleen is hij van mening dat alles valt of staat met het reserveren van een container. Toen dat eenmaal geregeld was, bleek het materiaal ook geen probleem. Dit was dus de tweede belangrijke GO voor mij. Via-via ben ik in contact gekomen met een freight forwarder, die een container ter beschikking wil stellen. Gratis! GO nummer drie is ook in de pocket.

Wat heb ik nog nodig?
Naast alle persoonlijke randzaken zoals het regelen van een visum, is het belangrijkste speerpunt om de kosten voor het transport van de container te kunnen dekken. De kosten hiervoor bedragen circa € 2.000,-. Door middel van donaties en sponsoring hoop ik uiteindelijk dit bedrag bij elkaar te krijgen, zodat ik ook de laatste GO mag noteren om definitief groen licht te geven aan Sport’s Mee!

Update 23/01/2018:  inmiddels is dankzij donaties het benodigde bedrag binnen voor het transport van de container, fantastisch! 

Daarnaast zullen er uiteraard ook nog wat kosten bij komen kijken om het terrein aldaar in te richten. Het is nu nog moeilijk in te schatten om welk bedrag dat zal gaan, maar ik houd voorlopig rekening met zo’n € 5.000,-. Mijn eigen kosten (reis, verblijf, verzekeringen, etc.) zal ik overigens geheel zelf bekostigen.

Wilt u Es mee helpen? Super, heel graag! Op de pagina Steun Sport’s Mee! kunt u alle mogelijkheden terugvinden om dit te doen.

Met sportieve groet,
Esmée Meijdam

 

Advertenties