Afrika zou Afrika niet zijn als het niet loopt zoals gepland.

Ondertussen ben ik al drie weken aan de slag en er zijn hooguit 3 dagen geweest dat het liep zoals ik had gepland. Eerst was het idee om te starten om 3 uur met de jongste kinderen, 4 uur de volgende groep en om 5 uur de laatste groep. Al gauw werd duidelijk dat dit niet ging werken. Samen met de leidinggevende bij het NorSA centre in Mbekweni heb ik het schema omgegooid. De oudste kinderen hebben 4 dagen in de week sport. En de twee jongste groepen hebben 3 keer in de week sport. Dit gaat over de kinderen van de After School care. Woensdag is “Love day” dan komen er een aantal studenten spellen doen met de kinderen om 16:00. Ik besloot dus om woensdag, dansdag te maken.

Afgelopen maandag ben ik begonnen met de kinderen van de day care en ik had een kleine estafette uitgezet. Nou ging het nog best aardig maar zie maar eens 40 a 50 kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar in het gareel te houden. Maar ik kon zeker niet klagen over deze eerste keer. ’s Middags was er regen voorspeld, heel veel regen. En dus besloten om de sportlessen voor de after school care kids niet door te laten gaan. De kinderen mogen namelijk niet buiten spelen in de regen i.v.m. hun gezondheid. Toen ik dinsdag aankwam met het idee om rugby te gaan spelen. Na het eten kwam ik er al gauw achter dat dit weer een dag was die niet zou lopen zoals die zou moeten lopen. De juffen hadden namelijk bedacht dat het leuk was om de kinderen te laten optreden doormiddel van dans, zingen of een toneelstukje. Daar ging mijn rugbyles….

Vandaag ben ik vol goede moed weer met de kleintjes van daycare aan de slag gegaan. Ik denk dat ik zelden kinderen meegemaakt die zo slecht luisteren en na 8 keer zeggen achteraan aansluiten (in het Afrikaans dan) de negende keer weer voordringen. Maar we zullen zien wat volgende week brengt.
Vervolgens ben ik wezen zeggen dat ik niet heel blij was met de optredens van gisteren, en maar voorgesteld dat ze zulke dingen voortaan op woensdag doen. Ik ben benieuwd hoe dat zich uitpakt.

Advertenties

Aankomst container

Vrijdag 11 mei is de container dan eindelijk aangekomen in Mbekweni. Rond een uur of 10 ’s ochtends werd de container geplaatst en ik kon dus al vroeg beginnen met het uitzoeken van de inhoud. Tennisballen bij de tennisballen, voetballen bij de voetballen, kleding bij de kleding enzovoort. Naast al dit kleine materiaal heb ik met dank aan Sports for Children de container ook kunnen vullen met groot materiaal. De kinderen konden zich uitleven op de trampoline’s, lange mat en met een bal spelen. En ik, ik was nog steeds bezig met alles bij elkaar zoeken en ballen op pompen. Met dank aan een vriend konden we ook alle grote materialen uit de container halen. Om die vervolgens nadat al het klein materiaal uit de container was, weer terug te tillen. ’s Middags mocht is er een andere vriend gekomen om alle spullen in zijn bakkie naar kantoor te rijden.
Rond een uur of 5 was alles uitgezocht en stond weer in de container, het was mooi geweest voor vandaag.

Zaterdag 12 mei:
Samen met een van mijn vrienden zijn we de (sport)kleding gaan sorteren. Met dank aan HC Leerdam, HSSC’61, sv. Everstein, vv. Hardinxveld, LRC Leerdam, vv. Drechtstreek en TCL heb ik een hoop aan sportmateriaal en kleding mee mogen nemen naar Zuid-Afrika.
Na eerst het een en ander gesorteerd te hebben, zijn we naar Paarl gereden. We hadden namelijk wat bakken nodig om de kleding in te stoppen. Eenmaal weer thuis gauw weer verder waar we gebleven waren. Rond een uur of half 8 waren we eindelijk klaar, alleen de hockeysokken moesten nog geteld worden, maar dat kan morgen ook wel.

Maandag 14 mei:
De eerste echte dag Sport’s Mee! Voordat de container er was heb ik al wel meerdere spellen zonder materiaal met de kinderen gespeeld. Maar vandaag konden we eindelijk met materiaal aan de slag.
Op het programma vandaag: Volleybal. Het idee is om om 15:00 uur te starten met de kinderen in de leeftijd van 6, 7, 8 en 9 jaar. Om 16:00 uur de kinderen van 10, 11, 12 en 13 jaar en om 17:00 tot 18:00 de kinderen van 14, 15, 16 en 17 jaar.
Het merendeel van de kinderen komt lopend uit school en de scholen zijn hier uit om 13:30 of 14:00. Dan gaan ze eerst naar huis om zich om te kleden, ze mogen namelijk niet in schoolkleding naar de After Care komen. Als zo goed als iedereen dan binnen is krijgen de kinderen eten.
Maar Afrika zou Afrika niet zijn als het niet loopt zo als gepland. Dus rond een uur of 15:40 kon ik eindelijk beginnen. Klik op de link voor een klein filmpje: Volleybal

Het liefst zou ik naar het sportveld gaan om daar met de kinderen te sporten, maar daar is toestemming van de ouders voor nodig. Dus dat gaat nu helaas nog niet, we doen het dus met het veldje naast het NorSA centre in Mbekweni. Wat hiervan wel een groot nadeel is, is dat de kinderen makkelijk weg kunnen lopen als ze geen zin meer hebben.

Dinsdag 15 mei:
Vandaag zijn we aan de slag gegaan met wat gooi en vang oefeningen met tennisballen en daarna hebben we Touch gespeeld. Een spelletje dat hier door veel kinderen wordt gespeeld. Je hebt namelijk alleen iets wat je kunt gooien en vangen voor nodig. Vandaag hebben we dit met tennisballen gespeeld in groepjes van 4. Touch is een vereenvoudigde variant van rugby. Je speelt dit spel 2 tegen 2 of 3 tegen 3 enz. Je moet de overkant zien te halen met de bal, zonder getikt te worden als je de bal in je hand hebt.

Woensdag 16 mei:
Dansdag/ Loveday dag. Op woensdag komt er altijd een groepje studenten wat spellen doen met de kinderen om 16:30. Ik heb dus mooi de tijd om voor 16:30 wat te doen met de kinderen. Ik heb besloten om van de woensdag dansdag te maken. Dit slaat erg goed aan bij de kinderen en we hebben niet zolang nodig. Er wordt zelfs gesproken over het maken van een NorSA dans. Dat zou natuurlijk heel gaaf zijn, want de kinderen kunnen deze dans laten zien bij speciale gelegenheden.

Donderdag 17 mei:
Vandaag hebben we wat spellen gespeeld op het project. Het is erg lastig om de kinderen dan bij jouw spel te houden. Want ze lopen gewoon weg als het ze niet zint. Ik hoop dus dat ik gauw naar het sportveld kan. Het is deze week nog geen één keer gelukt om om 15:00 uur te beginnen. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel. Maar gelukkig heb ik nog even om het allemaal in het gareel te krijgen.

Ontmoeting met de oudere kinderen

Op dit moment staat de container nog steeds in Kaapstad maar er wordt hard gewerkt aan de ITAC permit. Wat dit precies is durf ik niet te zeggen, maar als ik het goed heb begrepen is dit nodig bij tweedehands spullen.

NorSA heeft een aantal projecten, namelijk:

  • Family care programme
  • Day care centres
  • Food security programme
  • Health care programme
  • Cluster foster scheme
  • adoptions
  • youth development
  • scholarships
  • soccerprogramme
  • tempory safe care for babies

Meer informatie hierover kunt u vinden op de website:
http://www.norsacommunitycare.org/

De day care is op gedeeld in de after school care en de day care
Bij de after school care komen er gemiddeld zo’n 60 a 70 kinderen. Na wat te hebben gepuzzeld heb ik ook al een rooster gemaakt voor de sportlessen:

15:00 – 16:00        6 t/m 9 jaar
16:00 – 17:00        10 t/m 13 jaar
17:00 – 18:00        14 + (secundary school)

Naast het sporten met de kinderen van de after care wil ik ook gaan sporten met de kinderen van de day care. Met deze kinderen wil ik één of twee uur in de week bewegen.

Ook aan de kinderen/mensen die al klaar zijn met school wordt gedacht. Met die mensen wil ik graag twee keer in de week een uur sporten. Ik hoop dat hier animo voor is, dit is een groep die veel thuis zit. Het zou fantastisch zijn als deze mensen aan het sporten raken. En wellicht zit hier iemand tussen die ik kan trainen tot trainer.

Maandag 9-4-2018:

Ik ben vanochtend mee geweest met een aantal medewerkers van NorSA die informatie geven over hiv, tb, seksuele voorlichting en mensen kunnen zich laten testen op hiv en vrouwen kunnen een zwangerschapstest doen.
We stonden midden in de township Mbekweni, we waren zo klaar want er kwamen ook nog een paar mensen uit de wijk ons helpen.

20180409_110834
De kliniek zoals ze het hier noemen.

Het was niet een hele drukke dag met ongeveer zo’n 20 mensen die langskwamen om zich te laten testen. Het werkt als volgt, eerst schrijven ze zich in tent rechtsachter. Vervolgens komen ze naar de middelste tent om wat gegevens in te vullen en wat vragen te beantwoorden. Als ze dit hebben gedaan, kunnen ze zich in de linker tent laten testen.

Één van deze mensen zal ik niet snel meer vergeten. Ik zelf zat in de middelste tent met een “collega” die de vragen stelde en de formulieren invulden. De vragen die worden gesteld gaan over of je al eerder een hiv test hebt gedaan en wat de uitkomst hiervan was.  Dit meisje van 18 kwam bij ons en vertelde dat ze al eerder een hiv test had gedaan en dat de uitslag positief was. Ze wilde echter toch nog een keer een test doen en ook deze was positief. Na een paar uur kwam ze terug en wilde ze graag ook een zwangerschapstest doen. En wat bleek, dit meisje van 18 met hiv, was ook nog eens zwanger. Nou is 18 hier niet eens extreem jong om kinderen te krijgen, maar toch… Een vriendin van haar liet zich ook testen en bleek ook zwanger te zijn. Je zal het thuis maar moeten vertellen.

Toen we hier om 1 uur klaar waren was de planning voor ’s middags om naar het project te gaan en daar de oudere kinderen te leren kennen. Toen ik daar aankwam bleek vandaag hun laatste vakantie dag te zijn en er was dus geen kind op de after school care.

Dinsdag 10-4-2018

Ook vanochtend ben ik weer meegegaan om hiv testen af te nemen, gelukkig mocht ik vragen stellen en gegevens invullen. Dit keer zijn we eerst naar een bedrijf geweest dat wijn produceert en cocktails. De werknemers konden langskomen waarbij ze in groepsverband informatie kregen over tb en hiv. Daarna hadden ze de mogelijkheid om zich te laten testen. Daarna ben zijn we nog naar een andere plek gereden in Mbekweni waar ze ook testen aan het afnemen waren. Net als gisteren.

‘S middags ben ik voor het eerst kennis gaan maken met de kinderen van de after school care. Als de school uit is kunnen de kinderen naar de after school care komen. Hier krijgen ze te eten, tijd om hun huiswerk te maken en kunnen ze buitenspelen.
Toen ik voor het eerst kwam vorige week dinsdag stonden ze al klaar om binnen te gaan eten.  Nadat alle kinderen eten hadden gepakt en aan tafel zaten ben ik ook bij wat kinderen aan tafel gaan zitten.
Het duurde even voordat er aan mij werd gevraagd wie ik was. Na dat ik al hun vragen over wie ik was, waar ik vandaan kom, of ik ouders heb en broertjes of zusjes vertelde ik dat ik voor vijf maanden zou blijven. Ik heb uitgelegd wat ik in die 5 maanden kom doen en dat er een container onderweg is vol met sportspullen.
Mooi om te zien was dat ik de ogen van de kinderen al een beetje zag glunderen en ze hebben de spullen nog niet eens gezien.

Het was mij al gauw duidelijk dat de kinderen hier gek zijn op verstoppertje. Dit heb ik dan ook meerdere keren gespeeld met ze, alleen ze wonnen telkens omdat ik niet al hun namen kon onthouden. Na het 10e potje was het mooi geweest en tijd om naar huis te gaan.

Woensdag 11-4-2018

Ook vandaag ben ik naar de after school care geweest en dit keer wilde ik graag wat spellen met ze doen. Omdat ze verstoppertje zo leuk vinden, begon ik met 10 tellen in het oerwoud. Na twee potjes waren de regels duidelijk (probeer het maar eens in het engels/afrikaans uit te leggen). Na 10 tellen in het oerwoud wilden ze graag nog even gewoon verstoppertje spelen.  Toen bijna alle kinderen binnen waren hebben we nog even Annemaria KoekKoek gespeeld. Helaas kan ik het filmpje niet op de website uploaden maar ik zal de filmpjes op de facebookpagina plaatsen.
https://www.facebook.com/SportsMee/
Vrijdag 13-4-2018

Er stond vandaag het een en ander op het programma. Vandaag kwamen er namelijk mensen uit Noorwegen naar NorSA en die hadden het een en ander voorbereid. ‘S middags toen de kinderen uit school kwamen gingen de Noren ook naar de after school care om daar te spelen met de kinderen. Mooi om even van een afstandje toe te kijken hoe erg de kinderen genieten van het bezig zijn.

 

Ik hoop echt heel hard dat de container snel deze kant op kan komen, zodat ik eindelijk aan de slag kan. Ik kan niet wachten om die koppie’s te zien als ze zien wat er in de container zit.

 

 

 

Eerste weken Zuid-Afrika

15 maart ben ik vertrokken naar Zuid-Afrika. Na een overstap in Frankfurt kwam ik 16 maart aan in Kaapstad. Op Kaapstad werd ik opgewacht door één van de medewerkers van NorSA Community Care.

Op dit moment is de container met sportspullen  nog onderweg en zal zeer waarschijnlijk in een van de eerste twee weken van april aankomen in de township Mbekweni, een krottenwijk die aan Wellington grenst.

Ondertussen ben ik ondanks dat de container nog onderweg is al wel twee keer op het “project” geweest.

Toen ik voor het eerst op het project kwam, zag ik al snel dat er wel het een en ander veranderd is in acht jaar tijd.  In 2010 stonden er 2 houten gebouwen en 1 stenen gebouw. Nu stond er nog maar 1 houten gebouw zoals op onderstaande foto te zien is. Het andere houten gebouw is een gebouw van steen geworden bestaande uit twee verdiepingen. Op de beneden verdieping worden voorlichtingen gegeven en zit er eens in de zoveel tijd een verpleegster. De bovenverdieping bestaat uit twee computer ruimtes en een klaslokaal. Dit is vooral voor de oudere kinderen. Het gebouw op de foto is het gebouw waar de kleinste kinderen worden opgevangen, after care wordt aangeboden (na-schoolse opvang).  Dan is er ook nog het stenen gebouw dat er al even staat, bestaande uit 3 ruimtes waar de kinderen van ca 2. tot 5 worden opgevangen.

Op het moment dat de container is gearriveerd zal ik wat meer blogs op de website zetten. Tot die tijd kan ik nog optimaal genieten van dit prachtige land.

Mocht u willen weten wat ik nu allemaal doe in de tussentijd dan kunt u mij volgen via:

Polarsteps

IMG-20180322-WA0009

Voorbereidingen

Hallo,

De voorbereidingen van mijn project zijn in volle gang. Ik ben op dit moment bezig met het benaderen van potentiële sponsors en donateurs, om de transport van de container te financieren. Daarnaast heb ik al van verschillende organisaties sport- en spelmaterialen gekregen om mee te nemen, hier ben ik uiteraard ontzettend blij mee. Daarnaast zijn  ben ik druk bezig met het ontwerp van het logo en het bouwen van een website. Naast Facebook heb ik nu ook een Instagram en een LinkedIn pagina aangemaakt voor Sport’s Mee! Ook hierop worden de laatste nieuwtjes en foto’s/video’s gepost. Op het moment dat de website de lucht in gaat, laat ik dit uiteraard aan jullie weten.

Verder ben ik aan het uitzoeken of ik een werkvisium kan krijgen om in Zuid-Afrika de ochtenden te gaan werken en dan ’s middags aan de slag te gaan met het project. De reden dat ik in Zuid-Afrika ook wil gaan werken is eigenlijk om wel nog wat geld te verdienen.

Ondertussen heb ik al best wat sport- en spelmaterialen gekregen, vorige week heb ik van Nijha een pakket gekregen met daarin wat materialen. Van de softbal- en volleybalbond heb ik ook al allemaal gave materialen gekregen. Maar ik kan nog veel meer materiaal gebruiken. Dus mocht je nog mensen kennen die nog sport- en spelmaterialen hebben…… Ik neem het heel graag mee!
Esmée:)